Wat is pudding?

Pudding of plopding is een (zoet) nagerecht op basis van melk of meelproducten of maïzena, meestal in de vorm van custardpoeder of gelatine. Pudding is vocht, melk of vruchtensap, dat gebonden wordt met een geleermiddel. Als geleermiddel wordt een eiwit gebruikt, eventueel aangevuld met zetmeel.

Soorten pudding

Pudding: Bestaat uit twee hoofdstromen. De warme puddingen en de koude puddingen. De warme soort wordt vaak gebonden met een zetmeel substantie zoals tarwena of maizena al dan niet in combinatie met eieren (soms ook alleen eieren). De koude soort wordt vaak gebonden met agar agar(een zeewier) of gelatine. Er zijn veel meer koude bindmiddelen maar deze zijn vaak niet in de winkel te krijgen.

Bij de warme puddingen is het vaak nodig om de smaakmakers bijvoorbeeld amandelen mee te trekken in een warme vloeistof zoals melk. Bij de koude soort worden vaak verse vruchtenpuree's toegevoegd of zelfgemaakte chocoladepasta's. Vaak zijn de koude soorten op basis van geslagen room of gele room, ook wel banketbakkersroom genoemd.